Infinity Clinic push-to-call

ХАЙФУ (H.I.F.U.) – неоперативен S.M.A.S. лифтинг на кожата

Хайфу 21

.

„ХАЙФУ“ (MEDICAL H.I.F.U) – МЕДИЦИНСКИ НЕОПЕРАТИВЕН ЛИФТИНГ НА КОЖАТА В КЛИНИКА INFINITY

Дълбокият „ХАЙФУ“ (HIFU) – медицински неоперативен лифтинг на мускулно-апонефрозната система на кожата („S.M.A.S.-lifting“ съкратено от анг. superfacial musculoaponeurotic system), познат от медиите и под названието „КИБЕРНОЖ“ или „ВИРТУАЛЕН СКАЛПЕЛ“, може да се определи като истинска революция в естетичната медицина. За създаването му са работили много учени в продължение на дълги години. Самият  метод е бил разработен преди 6-7 години за неоперативно премахване на туморни образувания. И днес е водещ метод за неоперативно лечение на тумори в онкологията. В последствие методът е бил модифициран и за естетичната медицина. Както за момента ХАЙФУ-лифтингът смело може да се нарече „най-революционния и уникален“ метод за неоперативен лифтинг на кожата.

.

Каква е разликата между медицинската H.I.F.U. апаратура и „козметичното ХАЙФУ“ ?

Най-важното, което трябва да знае всеки пациент е, че ефективността и трайността на H.I.F.U. лифтинг терапията е пряко свързана с мощността на ползвания апарат, която генерира необходимите за “лифтинг ефекта“ високо енергийни фокусирани вълнови импулси. За постигането на добри и трайни резултати е необходимо апаратът да е с мощност поне 2500-3000 W, каквито са професионалните медицински H.I.F.U системи. Съгласно българското законодателство, за работа с медицински апарати е необходимо терапевтичните лифтинг процедури да бъдат извършвани в медицински заведения от квалифицирани лица с медицинско образование. Вероятно заради ниската цена на апаратурата, на българския пазар (основно в козметични салони и фризьорски салони),  масово са се появили нискоенергийни „козметични апарати“ с ниска мощност (500-700 W). Тези нискоенергийни апарати са предназначени за работа от козметици за евтина услуга със съмнителен лифтинг ефект. Поради своята неусведоменост и подведен от ниската цена на услугата, клиентът получава незадоволителен лифтинг ефект, а времето и парите са „изхвърлени на вятъра“.

. 

В клиника INFINITY може да се възползвате от революционния по рода си „HIFU” (ХАЙФУ) – неоперативен SMAS-лифтинг на зони като:
 • зона лице
 • отделни зони на лицето като чело, около уста, около очи, скули и др.
 • овал на лицето
 • неоперативна блефаропластика (стягане на клепача и веждата)
 • неоперативна брахиопластика (стягане на зона мишници)
 • неоперативен лифтинг на Нефертити (стягане на шията и двойната брадичка)
 • неоперативна абдоминопластика (стягане на корема)
 • неоперативна глутеопластика (стягане на седалище)
ХАЙФУ (H.I.F.U.)

 

Всичко това може вече да се постигне без скалпел и операции, чрез използването на единствената по рода си „ХАЙФУ“ технология („HIFU“ – съкращение от англ. high intensity focused ultrasound). Към момента единствено тази технология може да постигне неоперативни SMAS – лифтинг техники. Тоест да достигне до повърхностния мускулно-апонефрозен слой на кожата, който слой е основния „виновник“ за отпускането на кожата и появата на бръчки.

В действителност, топлинната енергия отдавна се ползва в сферата на естетичната медицина за подобни цели. Ползването на термо-техники започва още от края на 90-те години с прилагането на „IPL“ апарати (фотоподмладяване). В последствие от началото на 21-ви век, чрез „медицинските лазери“ (лазерно подмладяване) – и от края на 2010-те години чрез „термолифтинг апаратите“ (Термаж и Ексилис). Според принципа на селективната фототермолиза и фракционната фототермолиза, тези по-стари методи действат единствено върху повърхностния и средния слой на дермата. Като само там отстраняват нейните дефекти чрез активиране производството на колаген.

ХАЙФУ (H.I.F.U.) 1

Благодарение на свръхмодерната ХАЙФУ технология, за първи път е постигната възможността неоперативно да се достигне не само до повърхностния и среднодълбокия слой на дермата, но и до най-дълбокия слой на кожата. Това позволява да се третира най-важната за лифтиг ефекта – „повърхностната мускулно-апонефрозна система“ (на английски – S.M.A.S.).

.

Многослойната HIFU лифтинг – технология се постига, чрез третирането на желаната зона на кожата с няколко накрайника в зависимост от модификацията на апарата

При повечето модели HIFU апарати, желаният лифтинг ефект се постига с 3 накрайника.

https://www.youtube.com/watch?v=jLAF3cgcEg0

 • Вълните на първия накрайник (наречен колагено-активиращ) проникват в дълбочина от 1.5 мм. и предизвикват загряване в повърхностния слой на дермата.
 • Генерираните високо-интензивни вълни на вторият накрайник (също колагено-активиращ) достигат дълбочина от 3 мм. и предизвикват загряване на средно-дълбокия слой на дермата. Краткото термичното въздействие върху клетките на дермата предизвикано от двата накрайника води до активиране на производството на колаген и еластин в съответните слоеве.
 • Генерираните вълни от третия накрайник (наричан още лифтинг накрайник) проникват и предизвикват по-продължително загряване на дълбочина от 4,5 мм., където се намира „повърхностната мускулно-апонефрозна система“ (на английски – S.M.A.S.). В следствие на по-продължителното термично въздействие в този слой се образуват точки на коагулация на колагена, водещи в последствие до желания лифтинг ефект.
ХАЙФУ (H.I.F.U.) 2
Недостатъкът на по-старите ХАЙФУ-апарати е в по- малкото количеството източници генериращи вълни и съответно създаващи по-малко точки на загряване и коагулация, както и в по-ниската енергия ползвана при лифтинг процедурата.
 • При моделите от първо поколение (2013-2014г.) с които започнахме да работим в клиника INFINITY през 2013 г., накрайникът е статичен и има едва 100 източника за генериране на вълни, а работната енергия достига едва до 0,3 – 0,5 J. Съответно всеки един импулс на HIFU апарата предизвиква едва по 100 точки на коагулация. Това е основната причина за по-бавното постигане на лифтинг ефекта, както и необходимостта за много повече процедури.
 • При моделите от второ поколение (2015-2017г.) с които продължихме да работим в клиника INFINITY до края на 2017 г. накрайникът вече е подвижно-сканиращ, като всеки импулс генерира едновременно по 300 точки на коагулация, а терапевтичната енергия достига до 0,5 – 1,0 J. Това води до по-бърз и траен лифтинг ефект, но и до по-голям дискомфорт на пациента по време на процедурата.
 • При моделите от трето поколение (2017 – 2019 г.) с каквито работихме в клиника INFINITY до края на 2018 г., накрайниците също са подвижно-сканиращи, като всеки импулс генерира едновременно по 500 точки на коагулация. Работната енергия е идентична на тази от по-старото поколение HIFU апаратура и достигала също едва до 0,5-1,0 J. Предимството на това поколение ХАЙФУ апарати е по-краткото време необходимо за извършване на самата процедура, но сериозният недостатък е, че процедурата е съпроводена с твърде висок дискомфорт за пациента , което налагаше ХАЙФУ терапията да се извършва с по-ниска енергия, водеща и до по-ниска ефективност.
 • При по-новите модели апарати от 4-то поколение, с каквито работихме в клиника INFINITY до края на 2020 г. – „4D – Ultralift- HIFU scanning system“ (модел 2019 г.), загряването на дълбочините от 1,5 мм. и 3,0 мм. е заложено в един комбиниран сканиращ колагено-активиращ накрайник, а дълбочината от 4,5 мм. се постига с втори специален сканиращ лифтинг накрайник. При този модел всеки импулс генерира над 1200 точки на коагулация (12 пъти повече от апаратите от 1 поколение). Енергията с която апаратът позволява да се работи е по-висока и е в рамките на 1,5-2,0 J. И при 4-то поколение ХАЙФУ апаратура накрайниците са подвижно-сканиращи, но за разлика от предишните две поколения апарати, този апарат не генерира едновременно по 1200 точки на импулс, а разделя всеки импулс на 12 микроимпулса, всеки от който предизвиква по 100 коагулационни точки, и в крайна сметка общо 1200. Благодарение на тази иновативна промяна е постигната по-голяма ефективност на процедурата и сравнително по-малък дискомфорт за пациента.
ХАЙФУ (H.I.F.U.) 4
 • През 2021 г. в клиника INFINITY въведохме 5-то поколение HIFU  апаратура – „5D – R-max HIFU cooling system“  (модел 2021 г.). Учените които са създали 5-D поколениението апарати са направили истинска революция в ХАЙФУ технологията. Разликата на този вид HIFU апаратура в сравнение с предишните по-стари модели е в уникалната иновативна контактно – охладителна система в накрайника. Контактното охлаждане достигащо до 2-3 °C е проектирано така, че ефективно да отвежда генерираната от високоинтензивните вълни топлинна енергия от повърхностните и по-дълбоките слоеве на кожата, като така топлината почти не успява да достигне до рецепторите за болка. Мощната система за охлаждане позволява от една страна процедурата да е с минимален болков дискомфорт и изключително комфортна за пациента (което е голям минус при по-старите модели), а от друга страна апаратът да работи на много по-висока честота (с много по-бърза скорост),  и с много по- висока енергия, достигаща до 3,0-3,5 J., правейки така процедурата много по-ефективна и кратка.
ХАЙФУ (H.I.F.U.) 3
От 2023 г. в клиника INFINITY предлагаме неоперативна лифтинг услуга и с най-новото 6-то поколение медицинска HIFU апаратура ”6-G sixth sense medical H.I.F.U.”

6-Gsixth senseH.I.F.U. е модел от най-новото 6-то поколение HIFU апаратура (модел 2023г.). Този медицински апарат съчетава в себе си усъвършенствена контактно – охладителна система в накрайника, която беше иновативна и революционна за 5-тото поколение HIFU апарати, с иновативната за 6-то поколение терапевтична система за пълна дифузна регенерация на кожата (CDSR therapeutic system). Tази система се състои от 4 накрайника3 свръх-мощни високо енергийни колагено-активиращи накарайника и 1 свръх-мощен високоенергиен лифтинг накрайник. За сравнение при 5-то поколение, както и при по-старите поколения HIFU апарати колагено-активиращите накрайници са два или един.

 • Трите свръх-мощни високоенергийни колагено-активиращи накарайника позволяват проникването на високоинтензивните фокусирани вълни да става максимално дифузно във всичките слоеве на кожата от епидермиса до дълбокия слой на дермата. Това е от изключителна важност за постигането на по-добри, по-бързи и още по-продължителни във времето резултати.   
 • Свръх-мощният високоенергиен лифтинг накрайник позволява за 4 процедури да се постигне пълна 100%-ва регенерация на повърхностната мускулно-апонефрозна система (SMAS).

Високотехнологичната контактно-охладителна система на ”6-G sixth sense HIFU” апарата, достига температура на охлаждане до -5°C. Тя е създадена така, че по време на работа чрез сканиране на индивидуалната дебелина на слоевете на кожата при всеки пациент, сама да определя оптималната температура на охлаждане по време на работата на различните накрайници при различните видове кожа.  Така този апарат отвежда още по-бързо, ефективно и най-вече изключително щадящо генерираната от високоинтензивните вълни топлинна енергия от повърхностните и по-дълбоките слоеве на кожата. Топлината генерирана от свръх-високата енергия на накрайника минимално влияе на съседните на третираната зона тъкани и почти не достига до рецепторите за болка. Още по-мощната система за охлаждане в сравнение с тази от 5-то поколение (при 5-то поколение охлаждането достига до +2°C, а при 6-то поколение до -5°C), позволява от една страна процедурата да е с минимален болков дискомфорт за сметка на свръх-високата генерирана HIFU енергия водеща до уникалните резултати за 6-то поколение HIFU апарати. От друга страна това позволяа апаратът да работи с още по-висока честота (с много по-бърза скорост) и с много по-висока енергия, достигаща при ”6-G sixth sense HIFU” до 5 J. (при 5-то поколение енергията достигаше до 3,0-3,5 J). Това прави процедурата с ”6-G sixth sense HIFU” още по-ефективна и кратка. Клинични изследвания доказват, че 6-то поколение ”6-G sixth sense HIFU” е повече от 2 пъти по-ефективен от предхождащите му модели от 5-то поколение и близо 8 пъти по-ефективен от моделите от 4-то поколение. Това дава възможност желаният лифтинг ефект да се постигне още по-бързо, с минимален болков дискомфорт за пациента и с още по-голяма продължителност на резултатите във времето.

.

Преди иновацията наречена „HIFU“, достигането на SMAS беше възможно само по време на хирургична резекция при провеждане на „мускулно-апонефрозен хирургичен лифтинг“ познат още като класически фейс-лифтинг.
ХАЙФУ (H.I.F.U.) 5

Повърхностната мускулно-апоневрозна система (SMAS – англ. superfacial musculoaponeurotic system) има двуслойна структура състояща се от повърхностна фасция (изградена от колаген и еластични влакна) и слой от лицеви мускули. Заедно тези два слоя образуват „армиращата решетка”, която подържа кожата опъната и млада. От една страна тази система е свързана с горните слоеве на меките тъкани (кожата и подкожната мазнина), а от друга чрез съединителнотъканните си връзки с костите на лицевия скелет.

Основният принцип на „HIFU” (high intensity focused ultrasound) технологията е възможността на генерираните от апарата високо интензивни ултразвукови вълни да бъдат прецизно фокусирани и концентрирани точно в зоната на която искаме да стегнем кожата, т.е. да извършим лифтинг. Така се предизвиква интензивно производство на топлинна енергия в третираната зона (до 65°С – 70°С ), което води до образуване на точки на коагулация.

ХАЙФУ (H.I.F.U.) 6
Уникалните и бързи резултати от ХАЙФУ – неоперативен лифтинг терапията са резултат от два основни процеса протичащи в кожата след извършената процедура: 

1. Бързият лифтинг ефект след процедурата се наблюдава благодарение на интензивното производство на топлина в третираната S.M.A.S. зона достигаща до 65°С – 70°С, което води до образуване на точки на коагулация на колагена в този слой. В резултат на коагулацията на колагеновите влакна, те се свиват и скъсяват, което води до намаляване на общия обем на S.M.A.S. (повърхностна мускулно-апонефрозна система) и сравнително бърз лифтинг ефект. Благодарение на технологията на „високоинтензивните фокусирани вълни“, останалите слоеве на кожата в третираната зона остават непокътнати и без риск за термично увреждане.

2. По-бавният, но по-стабилен във времето вторичен лифтинг ефект е в резултат от процесите на регенерация на термично-увредените колагенови влакна. Термично-коагулираният в третираната S.M.A.S. зона колаген довежда до „нежна асептична възпалителна реакция“ в резултат на нанесената термична травма. Това е специфичен сигнал за организма, че има увредена тъкан, която трябва да бъде заменена с нова такава. В резултат на асептичната възпалителна реакция, организмът стартира сложен биологичен и биохимичен процес наречен „автофагия“. Автофагията (от древногръцки αὐτόφαγος – „самоизяждане“) е естественият, регулиран механизъм на клетката, който разгражда ненужните или дисфункционални компоненти. В конкретния случай чрез автофагията се извършва разграждане и подмяната на термично-увредения с нов, млад и еластичен колаген.

.

Колко процедури са необходими за постигане на добър лифтинг ефект и след колко време се достигат оптималните резултати от ХАЙФУ терапията ?

Скоростта за постигане на добри резултати от ХАЙФУ – лифтинг терапията е строго индивидуална и до голяма степен зависи от времето на ремоделиране и обновяване на колагена в кожата. Ефектът от „HIFU“ неоперативната SMAS-лифтинг терапя се увеличава в продължение на 6 месеца. За постигане на оптимален лифтинг ефект и в зависимост от състоянието на кожата и поколението апаратура, се препоръчват 4 процедури при 5-то и 6-то поколение, а при по-старите поколения апарати 6-10 процедури. Процедурите се извършват през 25-30 дни. Оптималият ефект от HIFU лифтинг терапията се наблюдава шест месеца след последната процедура. Устойчевият лифтинг ефект е с времетраене от 3-5 години. За запазване на добрите лифтинг резултати след първоначалния курс от процедури, в последствие се препоръчва всяка година да се извършва по една поддържаща процедура.

ХАЙФУ (H.I.F.U.) 7

Как протича HIFU – лифтинг терапията

ХАЙФУ- лифтинг терапията е сравнително бърза процедура. В зависимост от поколението ХАЙФУ апаратура, третирането на зона „цяло лице“ трае обикновено между 40 минути и 1 час. С 5-то поколение HIFU апаратура, с каквато работим в клиника INFINITY, процедурата изисква едва 30-40 мин. При 6-то поколение HIFU процедурата не изисква анестезия или допълнително охлаждане тъй като поради иновативна контактно – охладителна система в накрайника процедурата е с минимален болков дискомфорт (което е голям минус при по-старите модели). След процедурата няма „пост оперативен” период. При някой от пациентите се наблюдава леко зачервяване, много рядко се наблюдава и лек отток. Понякога пациентите усещат лек болков дискомфорт в зоната на зъбите. Това се наблюдава най-често при пациенти които имат метални корони в устата, големи амалгамени пломби или зъбни импланти. Поради липсата на постоперативен период ХАЙФУ – неоперативният лифтинг в САЩ е наречен – „лифтингът на обедната почивка“. Макар и рядко, понякога е възможно поради нанесената в дълбочина травма на SMAS, два или три дни след процедурата да се наблюдава лек болков дискомфорт при натиск на тъканите и лек отток на някои меки тъкани.

ХАЙФУ (H.I.F.U.) 8
Показания за HIFU – неоперативен S.M.A.S. лифтинг:
 • промени свързани с възрастта
 • двойна брадичката
 • загуба контура на скулите
 • отпускане на кожата под брадичката и в областта на шията
 • загуба на контура на лицето, на контура на долната челюст
 • задълбочаване на назолабиалните гънки
 • увисване ъглите на устата
 • отпускане на вежди и клепачи
 • гравитационна птоза (отпускане) на лицето
 • гравитационна птоза (отпускане) на тялото (корем, седалище, мишници и др.)

.

Противопоказания за HIFU – неоперативен S.M.A.S. лифтинг:
 • открити рани, кожни лезии
 • бременност, кърмене
 • рак или тежко ендокринно заболяване
 • тежките форми на акне по лицето и шията
 • системно или локално кожно заболяване, при което е нарушен процеса на регенерация на кожата
 • при прием на антикоагулантни препарати

.

„HIFU” неоперативният SMAS-лифтинг е дългоочакваната процедурата за всеки, който се е замислил за необходимостта от подмладяване на кожата си и премахване на бръчките по лицето и други зони, но не е посмял да прибегне до хирургията. При този метод за постигнето на тъй желаните впечатляващи резултати не е необходимо хирургично изрязване или скъсяване на кожата.

ХАЙФУ (H.I.F.U.) 9

Това е и основната причина след процедурата с HIFU да няма възстановителен период (пост оперативен период). Ефектът от HIFU – терапията може да бъде сравнен с ефекта на една успешна хирургическа фейслифт операция ! Смело може да се твърди, че този метод е огромен пробив в  неинвазивната естетичната медицина.

Благодарение на ХАЙФУ технологията е възможно да изглеждате млади в продължение на много години без да се налага да прибягвате до оперативни намеси. Важно е да имате в предвид, че цената на този революционен метод в сравнение с хирургичния фейслифтинг е в пъти по-ниска, което прави процедурата достъпна за всеки.

.

„HIFU” – лифтинг технологията за разлика от лазерните терапии може да се използва при всеки тип кожа по всяко време на годината.

За разлика от лазерите, HIFU – технологията не предизвиква фотосензибилизация (свръхчуствителност към UV-лъчи) на кожата, което позволява този вид терапия да се извършва при всеки фото-тип кожа и по всяко време на годината, без значение от слънцегреенето.

.

В кои други области на медицината

се прилага HIFU

През последните 10 години HIFU – технологията широко е навлязла в медицината. ХАФУ – терапията успешно се прилага в области като онкологията – за неоперативно премахване на тумори, гинекологията – за неоперативно премахване на миоми, както и в дерматологията – за неинвазивно лечение на прекомерно изпотяване наречено „хиперхидроза“. Чрез ХАЙФУ терапията спирането на прекомерното изпотяване на зони като подмишници, ръце и крака вече може да се постигне и без инжектиране на „Ботокс“ или ботоксподобни препарати.

.

ЦЕНИ ЗА ХАЙФУ (H.I.F.U.) – НЕОПЕРАТИВЕН S.M.A.S. ЛИФТИНГ НА КОЖАТА

.

.

.

.

Често задавани въпроси:

.

.

Оценете ни!
[Общо: 58 Средно: 4.3]

Последни публикации

резултатът от процедурата мезотерапия

Какъв е резултатът от процедурата мезотерапия?

Резултатът от процедурата мезотерапия зависи от коктейла полезни минерали и аминокиселини, които се инжектират в дермата С помощта на процедурата мезотерапия можете да решите проблеми като суха кожа, фини бръчки, пигментация, розацея, понижен тонус на кожата, акне, тъмни кръгове под очите, лунички, признаци на гравитационно и фотостареене, сивеещ тен, разширени пори и др. За разлика от много други методи, резултатът от процедурата мезотерапия  има почти моментален ефект. Ако сте се подложили на процедурата сутрин, още […]

Вижте повече
мезотерапия за лице

Какво е мезотерапия за лице?

Мезотерапия  за лице или както я наричат още бъдещето на козметологията е процедура, която може да запази красотата и здравето за дълго време Мезотерапията е революция в козметологията. Една процедура мезотерапия за лице може да даде по-изразен ефект, отколкото един месец използване на най-добрия крем. Как действа мезотерапията, какви проблеми може да реши, има ли процедурата противопоказания и какъв резултат можете да очаквате? Ще Ви разкажем, каквото Ви е нужно да знаете, за да се […]

Вижте повече
Подмладяване

Подмладяването е напълно възможно – Част 2

Към Част 1 Фотоподмладяването е удобна, неинвазивна процедура за подмладяване В началото на процедурата подмладяване кожата се почиства старателно. Слагат се предпазни очила.Съществува система за охлаждане на кожата, която е вградена в оборудването. С нея се елиминира необходимостта от гелове за охлаждане на кожата. Лекият апликатор се притиска към кожата, прилага се кратък лазерен импулс и в този момент се усеща краткотраен ефект на топлина. Той обикновено се възприема от пациентите като безболезнено, леко изтръпване. […]

Вижте повече

Споделете ни в:

Най-търсени услуги: