Infinity Clinic push-to-call

Кореново лечение, лечение на пулпит и периодонтит

лечение на пулпит 23

Пулпит

симптоми и лечение

За много хора непоносимият зъбобол е основен повод да се обърнат към стоматолог. Обикновено този вид болка е индикация за пулпит – възпаление на пулпата на зъба. Основната причина за пулпита е нелекуван кариес който е унищожил твърдите тъкани на зъба и инфекцията е стигнала до пулпата. Понякога пулпит може да се развие при счупване на зъба или от непрофесионални действия на стоматолога.

Симптоми на острия и хроничен пулпит

Както вече споменахме, основният симптом на пулпита е силна пулсираща зъбна болка която се засилва през нощта. Когато болката е само в зъба, говорим за остър локализиран пулпит. Когато болка обхваща не само зъба но и челюстта и главата в областта на засегнатия зъб говорим за дифузен пулпит. Заради силната болка пациенти често се затруднява да се посочи конкретния проблемен зъб. Той може да бъде идентифициран чрез реакцията му към студено, горещо  и други дразнители. Характерното за пулпита е, че при премахване на дразнитея болката не намалява. Аналгетици и народни средства не могат да помогнат за трайно решаване на проблема. Единственото решение е професионалното стоматологично лечение.

Пулпитът може да протича освен в остра и в хронична форма. Симптомите на хроничния пулпит не са толкова явно изразени. Проявява се с чувствителност към топло и студено, пациентът често се оплаква от един гнил дъх. Основния  риск при хроничния пулпит е че той може да премине в периодонтит. При хроничния пулпит често има изостряне на състоянието което се проявява с характерна на пристъпи болка. Тя се засилва както от топло така и от студено. Единствено при хроничния гангренозен пулпит както и при острия гноен пулпит зъбът реагира единствено на горещо а студеното спомага за намаляване на болката .

Лечение на пулпит

Лечението на пулпита в ранен стадий дава възможност пулпта която е необходима за нормално изхранване на зъба да бъде запазена. За това при подобни симптоми препоръчваме незабавно да се обърнете към стоматолог.

Извършва се тъй наречения биологичен метод на лечение, като възпалената пулпа се третира с специални калциеви препарати.На по-късен етап се извършва витална ампутация- частично се отстранява горната част на пулпа и се предписва се лечение с противовъзпалителни медикаменти.

Когато лечението  не бъде извършено в ранен стадий, е наложително да се прибегне до по-драстични мерки на лечение. Лечението на пулпит с признаци на остро възпаление може да се извърши по два основни метода:

1.  Мортална екстирпация– чрез поставянето на арсен се умъртвява възпалената пулпа на зъба, след което тя се премахва и се извършва  ендодонтско лечение, запълват се кореновите канали и се  възстановява цялостта на зъба. Този метод налага обикновено 2-3 посещения при стоматолога. 

2.  Витална екстирпация– под анастезия се премахва възпалената пулпа, извършва се ендодонтско лечение, запълват се кореновите канали  и се възстановява цялостта на зъба. С този метод лечението може да се извърши и в едно посещение при стоматолога.

Специалистите на Инфинити клиник ви препоръчват да се обръщате своевременно към специалистите ни за да предотвратите усложненията от кариес водещ до пулпит който може да доведе и до периодонтит. Не забравяйте, че крайният резултат може да е пълна загуба на зъба. Не го допускайте !

.

ЦЕНА ЗА КОРЕНОВО ЛЕЧЕНИЕ, ЛЕЧЕНИЕ НА ПУЛПИТ И ПЕРИОДОНТИТ

.

ЦЕНА ЗА КОРЕНОВО ЛЕЧЕНИЕ, ЛЕЧЕНИЕ НА ПУЛПИТ И ПЕРИОДОНТИТ
.
Оценете ни!
[Общо: 3 Средно: 4.7]

Последни публикации

грижа за кожата след процедурата „лазерна епилация”

Грижа за кожата след процедурата „лазерна епилация”

Основни правила Лазерната епилация ви помага да се отървете от нежеланото окосмяване по тялото. Процедурата трябва да бъде не само ефективна, но и безопасна. Ето защо, преди да пристъпите към лазерната епилация, трябва да се запознаете с редица нещата които не трябва да правите след лазерната процедура. Процедурата „лазерна епилация” е изключително практична, тъй като след нея не се изисква специфична грижа за кожата, но има редица неща които следва да бъдат спазвани за да не […]

Вижте повече
резултатът от процедурата мезотерапия

Какъв е резултатът от процедурата мезотерапия?

Резултатът от процедурата мезотерапия зависи от коктейла полезни минерали и аминокиселини, които се инжектират в дермата С помощта на процедурата мезотерапия можете да решите проблеми като суха кожа, фини бръчки, пигментация, розацея, понижен тонус на кожата, акне, тъмни кръгове под очите, лунички, признаци на гравитационно и фотостареене, сивеещ тен, разширени пори и др. За разлика от много други методи, резултатът от процедурата мезотерапия  има почти моментален ефект. Ако сте се подложили на процедурата сутрин, още […]

Вижте повече
мезотерапия за лице

Какво е мезотерапия за лице?

Мезотерапия  за лице или както я наричат още бъдещето на козметологията е процедура, която може да запази красотата и здравето за дълго време Мезотерапията е революция в козметологията. Една процедура мезотерапия за лице може да даде по-изразен ефект, отколкото един месец използване на най-добрия крем. Как действа мезотерапията, какви проблеми може да реши, има ли процедурата противопоказания и какъв резултат можете да очаквате? Ще Ви разкажем, каквото Ви е нужно да знаете, за да се […]

Вижте повече

Споделете ни в:

Най-търсени услуги: