Infinity Clinic push-to-call

Лазерно лечение на гъбички по ноктите (онихомикоза)

Лазерно лечение на n гъбички по ноктите (онихомикоза)

.

ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ ПО НОКТИТЕ (ОНИХОМИКОЗА) В КЛИНИКА INFINITY

Mикозата (гъбичките) е една от най-неприятните кожни инфекции. Заразяването е лесно, но лечението все още е бавно и трудно, особено при липса на грижи. Това обаче не е причина за отчаяние, а напротив за целенасочена борба. Резултатите от микозата не са само свързани с оптическите промени по кожата и ноктите, но и с отслабване на бариерната функция, като така организмът става по-податлив на други видове заболявания.

Гъбична инфекция на ноктите (онихомикозата) е винаги вторично заболяване. Първо се засяга кожата на ръцете или краката и в последствие преминава към ноктите . Заболяването се характеризира със сърбеж, лющене, обрив – „пелена” и неприятна миризма. Гъбичките се размножават бързо, хранейки се с роговия слой на епидермиса и плочките на ноктите.

ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ

Стъпалата и дланите са с дебел роговия слой, което е особено-благоприятна среда за размножаване на гъбичките. В последствие става и заразяването на плочката на нокътя. В процеса на заболяването, ноктите избледняват, стават мътни, много дебели (или обратното много-тънки), неравни и чупливи. Розовият им цвят се променя в белезникав, жълто, синьо, зелено, кафяв и дори черен. (зависи от вида на гъбичките). Пораженията започват от края на ноктите и постепенно обхващат цялата плочка. Когато гъбичките достигнат и засегнат матрицата на нокътя (основата), лечението става трудно и продължително. Ето защо е добре лечението да не се отлага във времето, а да започне колкото може по-рано.

ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ 1

Условия и фактори допринасящи за развитието на гъбички по ноктите са:

 • топла и влажна среда (влажен климат, влажни условия на труд)
 • посещения на обществени места (басейни, сауни, бани)
 • чест контакт с вода и детергенти
 • травми на ноктите
 • хиперхидроза (повишено изпотяване) на дланите и ходилата
 • неспазване на основните правила за лична хигиена (нередовно миене на ръцете и краката, рядка смяна на чорапи)
 • тесни обувки с лоша вентилация (некачествени обувки от синтетични материали)
 • понижен (нарушен) имунитет
 • приемане на имуносупресивни агенти (при трансплантация на органи, лечение на системни заболявания, алергии)
 • при лечение с широкоспектърни антибиотици
ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ 2

Болести повишаващи риска от заболяване с гъбични инфекции са:

 • захарен диабет
 • ендокринни заболявания
 • варикозни вени на долните крайници
 • имунодефицитни заболявания
 • неопластични заболявания
 • общо затлъстяване

Установено е, че пълните хора са по-податливи от слабите и по-възрастните хора са по-податливи от младите.

Лазерно лечение на гъбички по ноктите – онихомикоза

Изборът на стандартните методи за лечение на гъбички е голям, но повечето от тях са неефективни или твърде токсични. Всичките изискват стриктното спазване на хигиената и често не водят до очакваните положителни резултати.

Най-често прилаганите методи в България са:

 • вътрешно лечение – чрез приемане на лекарства (таблетки)
 • външно лечение – със средства с фунгицидна активност (крем,лак)
 • хирургично лечение – изтръгване на нокътя
ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ 3

От скоро медицината разполага и с нов вид лечение – лазерна терапия. Това е прогресивен, бърз, неинвазивен и безопасен метод отличаващ се с висока ефективност (над 95%). При лечението на гъбичките на ноктите се използват лазери с висока интензивност, излъчващи в обхвата от 870 – 1319 nm. Това е късовълнова инфрачервена област на спектъра.

Предимствата на лазерното лечение на гъбичките по ноктите са:

 • висока ефективност на лечението – над 95%
 • дълбоко проникване на лазерното лъчение в плочката на нокътя
 • строго фиксирано проникване на лазерната енергия
 • невъзможност за създаване на резистентност на гъбичките към лазерното лъчение
 • кратка продължителност на самата процедура (5-10 мин.)
 • не се изисква рехабилитация
 • липса на странични ефекти
 • без болка
 • без упойка
 • лазерно терапия има общо антисептично действие
 • прост и лек начин на лечение
 • стабилни терапевтични резултати

Същността на лазерното лечение е:

Високо интензивното лазерно лъчение може да прониква в жива тъкан на дълбочина до 7 мм. Така с лекота се достигат дълбоките засегнатите слоеве, които е невъзможно да бъдат достигнати с външно нанесени лекарства. Вегетативното (размножителното) тяло на гъбичките е мицелът. Той се състои от гъсто-преплетени хифи (тънки тръбовидни нишки). Основната задача на хифите е абсорбцията на течности и хранителни вещества. При гъбичките паразитиращи върху човешкото тяло, мицелът има форма на съединителна тъкан. Той е плътно прилепнал към приемащата тъкан и е хранилище на гъбични спори – клетки, с които гъбичките се размножават.

ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ 4

Лазерната терапия загрява за изключително кратко време ноктите до 450 градуса по целзий. Високата температура води до коагулация (залепване) на мицела и спорите на гъбичките. Процедурата с лазер е кратка и отнема едва 5-10 минути. За да няма реинфекция на видимо засегнатите нокти от останалите нокти, които все още нямат клинична (видима) промяна, но са също инфектирани, лазерната терапия задължително се извършва винаги на 10-те нокътя. За да може лазерната терапия да е ефективна, е нужно тя да се извършва до пълното израстване на нов – незасегнат от гъбичките нокът. Лечението и количеството процедури е строго индивидуално и зависи от степента на засегнатост на ноктите и скоростта на растежа им, което е пряко свързано с възрастта на пациента. При децата ноктите растат много по-бързо от тези на възрастните хора. Често още след първите процедури с лазер се наблюдава положителен ефект, но за пълното лечение на злокачествения процес в кожата и ноктите са необходими редица процедури. За добри резултати се препоръчват средно 10-12 процедури, но понякога се налага извършването и на повече.

ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ 5

Интервалът между процедурите обикновено е една седмица, като след третия месец процедурите могат да бъдат разредени до две на месец. При усложнения и засягане на матрицата на нокътя, лечението понякога може да продължи и до една година, като се цели пълно израстване на здрав нокът. В деня преди процедурата, се препоръчва в съд с гореща вода да добавите една супена лъжица сода за хляб и петдесет грама сапун и да потопите засегнатите нокти за 15-20 минути. С пила за нокти изчистете неравностите и засегнатите зони на нокътя. Така лазерното лечение ще е по-ефективно. Оценка на крайния резултат на лазерната терапия може да бъде правена едва след 6-12 месеца. За това време, ноктите ви ще са изцяло подменени с нови. Ефективността на лазерното лечение е над 95%. Понякога при тежки случаи, по преценка на лекуващия лекар едновременно е добре да бъде назначено и лекарствено лечение.

ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ 6

.

ЦЕНИ ЗА ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ ПО НОКТИТЕ (ОНИХОМИКОЗА)

.

ЦЕНИ ЗА ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ ПО НОКТИТЕ (ОНИХОМИКОЗА)
Оценете ни!
[Общо: 74 Средно: 4.1]

Последни публикации

грижа за кожата след процедурата „лазерна епилация”

Грижа за кожата след процедурата „лазерна епилация”

Основни правила Лазерната епилация ви помага да се отървете от нежеланото окосмяване по тялото. Процедурата трябва да бъде не само ефективна, но и безопасна. Ето защо, преди да пристъпите към лазерната епилация, трябва да се запознаете с редица нещата които не трябва да правите след лазерната процедура. Процедурата „лазерна епилация” е изключително практична, тъй като след нея не се изисква специфична грижа за кожата, но има редица неща които следва да бъдат спазвани за да не […]

Вижте повече
резултатът от процедурата мезотерапия

Какъв е резултатът от процедурата мезотерапия?

Резултатът от процедурата мезотерапия зависи от коктейла полезни минерали и аминокиселини, които се инжектират в дермата С помощта на процедурата мезотерапия можете да решите проблеми като суха кожа, фини бръчки, пигментация, розацея, понижен тонус на кожата, акне, тъмни кръгове под очите, лунички, признаци на гравитационно и фотостареене, сивеещ тен, разширени пори и др. За разлика от много други методи, резултатът от процедурата мезотерапия  има почти моментален ефект. Ако сте се подложили на процедурата сутрин, още […]

Вижте повече
мезотерапия за лице

Какво е мезотерапия за лице?

Мезотерапия  за лице или както я наричат още бъдещето на козметологията е процедура, която може да запази красотата и здравето за дълго време Мезотерапията е революция в козметологията. Една процедура мезотерапия за лице може да даде по-изразен ефект, отколкото един месец използване на най-добрия крем. Как действа мезотерапията, какви проблеми може да реши, има ли процедурата противопоказания и какъв резултат можете да очаквате? Ще Ви разкажем, каквото Ви е нужно да знаете, за да се […]

Вижте повече

Споделете ни в:

Най-търсени услуги: