Infinity Clinic push-to-call

Лазерно лечение на гъбички по ноктите (онихомикоза)

Лазерно лечение на n гъбички по ноктите (онихомикоза)

.

ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ ПО НОКТИТЕ (ОНИХОМИКОЗА) В КЛИНИКА INFINITY

Mикозата (гъбичките) е една от най-неприятните кожни инфекции. Заразяването е лесно, но лечението все още е бавно и трудно, особено при липса на грижи. Това обаче не е причина за отчаяние, а напротив за целенасочена борба. Резултатите от микозата не са само свързани с оптическите промени по кожата и ноктите, но и с отслабване на бариерната функция, като така организмът става по-податлив на други видове заболявания.

Гъбична инфекция на ноктите (онихомикозата) е винаги вторично заболяване. Първо се засяга кожата на ръцете или краката и в последствие преминава към ноктите . Заболяването се характеризира със сърбеж, лющене, обрив – „пелена” и неприятна миризма. Гъбичките се размножават бързо, хранейки се с роговия слой на епидермиса и плочките на ноктите.

ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ

Стъпалата и дланите са с дебел роговия слой, което е особено-благоприятна среда за размножаване на гъбичките. В последствие става и заразяването на плочката на нокътя. В процеса на заболяването, ноктите избледняват, стават мътни, много дебели (или обратното много-тънки), неравни и чупливи. Розовият им цвят се променя в белезникав, жълто, синьо, зелено, кафяв и дори черен. (зависи от вида на гъбичките). Пораженията започват от края на ноктите и постепенно обхващат цялата плочка. Когато гъбичките достигнат и засегнат матрицата на нокътя (основата), лечението става трудно и продължително. Ето защо е добре лечението да не се отлага във времето, а да започне колкото може по-рано.

ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ 1

Условия и фактори допринасящи за развитието на гъбички по ноктите са:

 • топла и влажна среда (влажен климат, влажни условия на труд)
 • посещения на обществени места (басейни, сауни, бани)
 • чест контакт с вода и детергенти
 • травми на ноктите
 • хиперхидроза (повишено изпотяване) на дланите и ходилата
 • неспазване на основните правила за лична хигиена (нередовно миене на ръцете и краката, рядка смяна на чорапи)
 • тесни обувки с лоша вентилация (некачествени обувки от синтетични материали)
 • понижен (нарушен) имунитет
 • приемане на имуносупресивни агенти (при трансплантация на органи, лечение на системни заболявания, алергии)
 • при лечение с широкоспектърни антибиотици
ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ 2

Болести повишаващи риска от заболяване с гъбични инфекции са:

 • захарен диабет
 • ендокринни заболявания
 • варикозни вени на долните крайници
 • имунодефицитни заболявания
 • неопластични заболявания
 • общо затлъстяване

Установено е, че пълните хора са по-податливи от слабите и по-възрастните хора са по-податливи от младите.

Лазерно лечение на гъбички по ноктите – онихомикоза

Изборът на стандартните методи за лечение на гъбички е голям, но повечето от тях са неефективни или твърде токсични. Всичките изискват стриктното спазване на хигиената и често не водят до очакваните положителни резултати.

Най-често прилаганите методи в България са:

 • вътрешно лечение – чрез приемане на лекарства (таблетки)
 • външно лечение – със средства с фунгицидна активност (крем,лак)
 • хирургично лечение – изтръгване на нокътя
ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ 3

От скоро медицината разполага и с нов вид лечение – лазерна терапия. Това е прогресивен, бърз, неинвазивен и безопасен метод отличаващ се с висока ефективност (над 95%). При лечението на гъбичките на ноктите се използват лазери с висока интензивност, излъчващи в обхвата от 870 – 1319 nm. Това е късовълнова инфрачервена област на спектъра.

Предимствата на лазерното лечение на гъбичките по ноктите са:

 • висока ефективност на лечението – над 95%
 • дълбоко проникване на лазерното лъчение в плочката на нокътя
 • строго фиксирано проникване на лазерната енергия
 • невъзможност за създаване на резистентност на гъбичките към лазерното лъчение
 • кратка продължителност на самата процедура (5-10 мин.)
 • не се изисква рехабилитация
 • липса на странични ефекти
 • без болка
 • без упойка
 • лазерно терапия има общо антисептично действие
 • прост и лек начин на лечение
 • стабилни терапевтични резултати

Същността на лазерното лечение е:

Високо интензивното лазерно лъчение може да прониква в жива тъкан на дълбочина до 7 мм. Така с лекота се достигат дълбоките засегнатите слоеве, които е невъзможно да бъдат достигнати с външно нанесени лекарства. Вегетативното (размножителното) тяло на гъбичките е мицелът. Той се състои от гъсто-преплетени хифи (тънки тръбовидни нишки). Основната задача на хифите е абсорбцията на течности и хранителни вещества. При гъбичките паразитиращи върху човешкото тяло, мицелът има форма на съединителна тъкан. Той е плътно прилепнал към приемащата тъкан и е хранилище на гъбични спори – клетки, с които гъбичките се размножават.

ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ 4

Лазерната терапия загрява за изключително кратко време ноктите до 450 градуса по целзий. Високата температура води до коагулация (залепване) на мицела и спорите на гъбичките. Процедурата с лазер е кратка и отнема едва 5-10 минути. За да няма реинфекция на видимо засегнатите нокти от останалите нокти, които все още нямат клинична (видима) промяна, но са също инфектирани, лазерната терапия задължително се извършва винаги на 10-те нокътя. За да може лазерната терапия да е ефективна, е нужно тя да се извършва до пълното израстване на нов – незасегнат от гъбичките нокът. Лечението и количеството процедури е строго индивидуално и зависи от степента на засегнатост на ноктите и скоростта на растежа им, което е пряко свързано с възрастта на пациента. При децата ноктите растат много по-бързо от тези на възрастните хора. Често още след първите процедури с лазер се наблюдава положителен ефект, но за пълното лечение на злокачествения процес в кожата и ноктите са необходими редица процедури. За добри резултати се препоръчват средно 10-12 процедури, но понякога се налага извършването и на повече.

ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ 5

Интервалът между процедурите обикновено е една седмица, като след третия месец процедурите могат да бъдат разредени до две на месец. При усложнения и засягане на матрицата на нокътя, лечението понякога може да продължи и до една година, като се цели пълно израстване на здрав нокът. В деня преди процедурата, се препоръчва в съд с гореща вода да добавите една супена лъжица сода за хляб и петдесет грама сапун и да потопите засегнатите нокти за 15-20 минути. С пила за нокти изчистете неравностите и засегнатите зони на нокътя. Така лазерното лечение ще е по-ефективно. Оценка на крайния резултат на лазерната терапия може да бъде правена едва след 6-12 месеца. За това време, ноктите ви ще са изцяло подменени с нови. Ефективността на лазерното лечение е над 95%. Понякога при тежки случаи, по преценка на лекуващия лекар едновременно е добре да бъде назначено и лекарствено лечение.

ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ 6

.

ЦЕНИ ЗА ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЪБИЧКИ ПО НОКТИТЕ (ОНИХОМИКОЗА)

.

Оценете ни!
[Общо: 105 Средно: 4]

Последни публикации

резултатът от процедурата мезотерапия

Какъв е резултатът от процедурата мезотерапия?

Резултатът от процедурата мезотерапия зависи от коктейла полезни минерали и аминокиселини, които се инжектират в дермата С помощта на процедурата мезотерапия можете да решите проблеми като суха кожа, фини бръчки, пигментация, розацея, понижен тонус на кожата, акне, тъмни кръгове под очите, лунички, признаци на гравитационно и фотостареене, сивеещ тен, разширени пори и др. За разлика от много други методи, резултатът от процедурата мезотерапия  има почти моментален ефект. Ако сте се подложили на процедурата сутрин, още […]

Вижте повече
мезотерапия за лице

Какво е мезотерапия за лице?

Мезотерапия  за лице или както я наричат още бъдещето на козметологията е процедура, която може да запази красотата и здравето за дълго време Мезотерапията е революция в козметологията. Една процедура мезотерапия за лице може да даде по-изразен ефект, отколкото един месец използване на най-добрия крем. Как действа мезотерапията, какви проблеми може да реши, има ли процедурата противопоказания и какъв резултат можете да очаквате? Ще Ви разкажем, каквото Ви е нужно да знаете, за да се […]

Вижте повече
Подмладяване

Подмладяването е напълно възможно – Част 2

Към Част 1 Фотоподмладяването е удобна, неинвазивна процедура за подмладяване В началото на процедурата подмладяване кожата се почиства старателно. Слагат се предпазни очила.Съществува система за охлаждане на кожата, която е вградена в оборудването. С нея се елиминира необходимостта от гелове за охлаждане на кожата. Лекият апликатор се притиска към кожата, прилага се кратък лазерен импулс и в този момент се усеща краткотраен ефект на топлина. Той обикновено се възприема от пациентите като безболезнено, леко изтръпване. […]

Вижте повече

Споделете ни в:

Най-търсени услуги: