Infinity Clinic push-to-call

Лазерна епилация и фотоепилация

Лазерна епилация 21
Съдържание

ПЕРМАНЕНТНА МЕДИЦИНСКА ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ И ФОТОЕПИЛАЦИЯ В КЛИНИКА INFINITY

Окосмяването може някога да е било секси, модерно и полезно, но днес то по-скоро е нежелано. От години учени, инженери и обикновени хора (предимно жени), търсят начин да се справят завинаги с неприятния проблем. До преди 30-тина години не съществуваше метод за трайно обезкосмяване и затова хората са прибягвали до различните методи на депилация. В днешно време такъв метод има и той се нарича перманентна лазерна епилация. В клиника INFINITY предлагаме на пациентите си всички видове перманентна епилация!

.

Каква е разликата между „медицинската лазерна и фотоепилация“ и „лазерната епилация предлагана в козметичните салони“ ?

Най-важното, което трябва да знае всеки пациент е, че ефективността и трайността на лазерната и фото епилации е пряко свързана с мощността на ползвания апарат и съответно мощността на „генератора на лазерни лъчи“ или на „криптоновата“ му лампа, която генерира необходимите за “фототермолиза“ светлинни импулси. За постигането на добри и трайни резултати е необходимо апаратът да е с мощност поне 2000-2500 W, каквито са професионалните медицински апарати. Съгласно българското законодателство, за работа с медицински апарати постигащи дълготрайна перманентна епилация е необходимо процедурите да бъдат извършвани в медицински заведения от квалифицирани лица с медицинско образование. Вероятно заради ниската цена на апаратурата, на българския пазар (основно в козметични салони и фризьорски салони) за епилация, масово се използват нискоенергийни „козметични апарати“ с мощност 300-700 W. Тези апарати са предназначени за работа от козметици за евтина и краткотрайна епилация тип „кола маска“. От няколко години по търговските вериги се предлагат и фотоепилатори за „домашна употреба“ с мощност 150-300 W. Тези апарати, както и „козметичните апарати“ поради ниската им мощност не постигат нужната за дълготрайния ефект „фототермолиза“ (термична смърт) на космения фоликул, а довеждат единствено до  частичното му увреждане. Дори за постигането на това „частично увреждане“, често са необходими много повече процедури от тези извършени с професионални медицински апарати. В последствие, 2-3 месеца по-късно настъпва регенерация на „частично увредените“ клетки на космения фоликул и растежът на косъма се подновява, както се случва след „кола маска“. В крайна сметка, поради своята неусведоменост и подведен от ниската цена на услугата, клиентът получава незадоволителен и краткотраен ефект, а времето и парите са „изхвърлени на вятъра“.

.

Каква е разликата между епилация и депилация

Разликата между двата метода се базира в състоянието на космени фоликул след процедурата:

 • Депилацията е метод, при който се премахва самото косъмче, без да бъде засегнт косменият фоликул. В последствие от космения фоликул пораства ново косъмче. Депилацията може да се извършва, както в козметични салони чрез „кола маска”, така и у дома чрез бръснене или с домашен електрически депилатор. Недостатъкът на метода „депилация” е, че след няколко дни до максимум една-две седмици косъмчетата порастват отново, също толкова дебели и груби колкото са били преди това.
 • Епилацията е метод, при който се унищожава косменият фоликул за винаги, с цел никога повече да не порастне косъмче. Епилацията се извършва основно с медицински апарати, като апарати за фотоепилация, лазери за епилация и апарати за електроепилация.
лазерна епилация в София

Съгласно българското законодателство, епилацията е метод, който трябва да се извършва само в медицински заведения (медицински клиники и центрове) от квалифицирани лица с медицинско образование, тъй като този метод представлява медицинска манипулация, по време на която се извършва фототермично унищожаване (фототермолиза) на космените фоликули. Този вид манипулация се причислява към категорията „лека хирургическа намеса”. Ето защо извършването на този вид процедури в козметични салони, фризьорски салони и други немедицински заведения, освен че носи висок риск за здравето на пациента, представлява и престъпление по чл.324 ал.2 от наказателния кодекс на Република България.

.

Какъв е принципът на действие на перманентната лазерна епилация

Принципът на действие на лазерната епилация и фотоепилация се основава на теорията на селективната фототермолиза, представена през 1983 г. от учените Р. Андерсен и Д. Периш. Тя се базира на това, че лазерната и светлинната енергии се абсорбират от меланина – естествения пигмент намиращ се в косъмчетата и придаващ характерния им цвят.

фотоепилация

Под влияние на лазерните лъчи косъмът силно се загрява, като предава топлинната си енергия и на стволовите клетки в космения фоликул, които клетки са изключително чувствителни към висока температура. В резултат на това косменият фоликул се уврежда и умира. Кожата около косъма съдържа много по-малко меланин и въздействието на лазерното лъчение върху нея е минимално и води единствено до лек болков дискомфорт.

.

Растежът на космите е цикличен и преминава през три основни фази:
 • Анаген – фаза на активен растеж на косъма
 • Катаген – фаза на дегенерация (обратно развитие)
 • Телоген – фаза на „сън”
епилация

За постиганането на желания от перманентна епилация ефект е необходимо извършването на курс от няколко процедури. Причината за това е, че косменият фоликул е фото-чувствителен и податлив на фототермолиза (термично унищожение) единствено в активната си фаза „анаген”. В тази фаза поглъщането на енергията на лазерното лъчение е оптимално и води до необходимото загряване на косъмчетата и последващо унищожаване на техните фоликули.

лазерно обезкосмяване

Космите растат асинхронно и за съжаление в конкретния момент на лазерната процедура, в „анагенна” фаза са едва 20% от всички косми. Останалите 80% са в „катагенна” (дегенеративна) или „телогенна” (спяща) фаза на растеж. 

Ето защо следващата процедура лазерна епилация трябва да бъде извършена 4-5 седмици по-късно, когато „спящите фоликули”, които при предишната лазерна процедура са били във фаза „телоген”, вече са се събудили и преминали в фазата на активен растеж – „анаген” и съответно готови да бъдат подложени на фото-термично унищожаване. Лазерните вълни също така вляят отслабващо и на спящите космени фоликули, затова след процедурата на лазерна епилация клиентите съобщават, че косъмчетата които порастват са по-светли и тънички.

.

Подготовка на кожата преди перманентната епилация (лазерна епилация и фотоепилация)

Подготовката за извършване на перманентната лазерна епилация започва с премахването на косъма в третираната зона чрез избръсване. Това се случва поне 24 ч. преди процедурата, за да се гарантира, че по време на лазерната епилация или фотоепилация няма да има участъци на кожата, които да са раздразнени от процеса на бръснене. Това гарантира комфорта и безопасността на процедурата. От особена важност е отстраняването на косъма да не се извършва чрез изскубване (кола маска) или други депилиращи методи, а чрез избръсване, за да може косменият фоликул да остане пълен с остатъка на косъма.

бръснене след лазерна епилация

Както вече споменахме по-горе, принципът на перманентната епилация се състои в това, че прониквайки в дълбоките слоеве на кожата, лазерните или светлинните лъчи се поглъщат от меланина на косъма, което води до загряването му и фототермолиза (термично разрушаване) на космения фоликул. Ако косъмът липсва (поради изскубването му), няма да има загряване на космения фоликул и съответно няма да има и фототермолиза, а ефектът от процедурата ще е нулев.

Перманентната епилация включва в себе си два основни метода – лазерна епилация и фотоепилация.

.

ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

видове, предимства и недостатъци

В зависимост от дължината на лазерните вълни, лазерната епилация се дели на четири подвида:

.

НЕОДИМОВА ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

Неодимовата лазерна епилация  е технология от 80-90-те години. Този метод има редица недостатъци, от които е и сравнително ниска трайност на ефекта 3-4 години, което го причислява към “среден клас перманентна епилация”. Вероятно поради по-ниската цена на лазерния апарат, както и съответно на самата лазерна услугата, този вид лазерна епилация е най-често ползвания вид в България (над 50%).

Неодимовата лазерна епилация е със сравнително силна, но поносима болка. Неодимовият лазер наречен още Nd-yag лазер е с по-дълга вълна на лазерното лъчение (1064 nm), като вълните му се усвояват не само от меланина в косъма и космения фоликул, но и от този в кожата. Това има както своите предимства, така и своите недостатъци.

обезкосмяване
Предимства на Nd-yag лазерната епилация:
 • По-ниска цена на услугата
 • Лазерните лъчи при Nd-yag лазера проникват на дълбочина до 6 мм, и така осигурява унищожаването, както на плитко разположените, така и на по-дълбоко разположените космени фоликули
 • Косъмът се нагрява и изгаря още по време на процедурата и кожата е напълно изчистена от нежеланото окосмяване в продължение на десетина дни
 • Nd-yag лазерна епилация може да се прави и през лятото независимо от интензивността на тена на кожата. (три седмици след извършената лазерна епилация трябва да използвате слънцезащитен крем и да не посещавате солариум)
Недостатъци на Nd-yag лазерната епилация:
 • Изгарянето на косъма по време на процедурата е, както предимство, така и недостатък на Nd-yag епилацията, т.к след процедурата е възможно зоната да е зачервена, а на места да има увреждане на околните тъкани (леки изгаряния). Това е причината, защо след процедура с Nd-yag лазер се препоръчва нанасяне на пантенол или дефламол
 • Загряването на околните тъкани от изгарянето на косъма е и причината Nd-yag епилацията да е по-болезнена
 • Болката и повишения риск от увреждане на околните тъкани, води до работа с по-ниска енергия, което обикновенно увеличава процедурите за постигането на оптимален ефект
 • След първата процедура се премахва около 20% от космите.
 • След 2-5 процедура – броят им се намалява с 50-60%
 • След 8-10 процедури се премахват 95% тъмните и 80% от по-светлите косми
 • Трайността на епилационния ефект при Nd-yag лазерната епилацията е между 3-4 години
 • Изгарянето на косъма е съпроводено от неприятна миризма, водеща до негативни емоции
 • Nd-yag лазерната епилация не е особено ефективна при светли и прошарени коси

Интервалът между отделните процедури в зависимост от третираната зона е между 25 и 40 дни. Важно е да имате предвид, че растежът на косъма и „фототермолизата“ (термичното унищожаване) на космения фоликул е много индивидуален процес. Количеството процедури зависят от множество индивидуални фактори, като цвят на косъма, хормоналния фон, регенеративна способност на организма, праг на болката (което обстоятелство е пряко свързано с това на колко висока енергията на лазера ще бъде проведена процедурата), спазване на интервалите между процедурите и др. При някои жени със стабилен хормонален фон за пълно обезкосмяване са необходими 7-8 процедури, при други 8-10. За да се постигне същият резултат при мъжете при хормон-зависимите части на тялото (интимна зона, подмишници, гърди, брада и др.), както и при жени страдащи от хормонален дисбаланс понякога са необходими 10-12 дори и повече процедури.

.

АЛЕКСАНДРИТНА ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

Александритната лазерна епилация е също технология от 80-90-те години. Въпреки, че е по-ефективна и с по-дълготраен ефект от неодимовата лазерна епилация (Nd-yag), и александритната лазерна епилация има множество недостатъци, от които е и сравнително ниска трайност на ефекта 4-5 години, което я причислява също към “среден клас перманентна епилация”

По време на процедурата пациентът усеща по-интензивен болков дискомфорт, което е една от причините този вид лазерна епилация да се ползва сравнително рядко в България (под 10%). При александритния лазер, лазерното лъчение е с дължина на вълната 755nm. При този лазер лъчението не се поглъща само от меланина в косъма и кожата, но и реагира и с водната молекула, и довежда космения фоликул до „микровзрив” предизвиквайки така неговата некроза.

премахване на окосмяване по гърдите
Предимства на александритната лазерната епилация:
 • Лазерните лъчи при александритния лазер проникват на дълбочина до 4-6 мм, и така осигурява унищожаването, както на плитко разположените, така и на по-дълбоко разположените космени фоликули
 • Косъмът се нагрява и изгаря още по време на процедурата. Така кожата е напълно изчистена от нежеланото окосмяване в продължение на 10-тина дни
 • Александритният лазер повлиява по-успешно светлите и руси косми
Недостатъците на александритната лазерната епилация:

При микровзрива на космения фоликул се отделя голяма енергия, която води до:

 • Силно загряване на кожата
 • Силна болка
 • Риск от зачервявания и термични увреждания на околните тъкани
 • Александритният лазер не може да бъде ползван през лятото, когато кожата има тен
 • И при александритния лазер, както и при ниадимовия лазер, става моментално изгаряне на косъма, което довежда до остра миризма, загряване на околните тъкани с възможна по-силна болка и риск от термично увреждане на тъканите
 • При „взривяването” на космения фоликул се образува микро-кухина в кожата. Често тя се пълни с кръв, която се съсирва и в последствие се превръща в съединителна тъкан малък подкожен цикатрикс (белег), изпълващ космения фоликул. Този подкожен микро-белег често не позволява на фоликула да се свие и като последица е възможно кожата оптически да изглежда, като с „разширени пори”
 • трайността на епилацията е между 4-6 години

.

ДИОДНА ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

Диодната лазерна епилация е технологията на 21-ви век. Този метод наречен още „златният стандарт на лазерната епилация” почти няма недостатъци и има най-висока трайност на ефекта 10-12 години, което го причислява към “висок клас перманентна епилация”.

При Диодния лазер дължината на вълната е 808 nm. Тази технология е най-новата и модерна в областта на лазерната епилация. Тя е въведена в медицината преди 7-8 години и за момента e единствения представител на „високия клас перманентна епилация”. Диодната лазерна епилация е слабо болезнена, което позволява да се работи на много по-висока енергия и постигане на най-дълга трайност на ефекта (над 10-12 години) за по малко количество процедури. Това е причината диодната лазерна епилация да носи името „златен стандарт в лазерната епилация”. Разработката ѝ е целяла избягването на недостатъците на гореописаните лазери и постигане на най-продължителния във времето ефект. Преизчислено в цена към брой процедури и продължителност на ефекта, този вид лазерна епилация всъщност е най-изгоден като цена!

При диодната лазена епилация дължината на вълната е 808 nm, което позволява лазерното лъчение да се усвоява основно от меланина в космения фоликул, но не и от този в кожата. Затова загряването на кожата е много малко, болката е лека и рискът от зачервявания и изгаряния е минимален. Така при идентично усещане на „бодежи”, енергията при диодния лазер спрямо другите е много по-висока, което води до по-добри резултати за по-малко процедури.

Диодната лазерна епилация е много щадяща за кожата, тъй като няма изгаряне на косъма и риск от изгаряния на кожата, но пациентът не вижда моментален ефект. Разработката на диодния лазер е целяла избягването на риска от изгаряния, а не създаването на моментен илюзорен ефект от на момента изгорелия косъм. След процедурата самият косъм остава закотвен в кожата и след 15-20 дни с излющването на кожата пада. Понякога пациентите мислят, че косъмът продължава да расте, но всъщност той бива избутван от долния нов слой на кожата.

епилация на крака
Предимства на диодната лазерната епилация:
 • Лазерните лъчи при диодната лазерна епилация проникват на дълбочина до 8 mm и така ефективно унищожава, както повърхностните, така и дълбоките фоликули. По този начин диодния лазер заема почетното място в лазерната епилация, като надминава по ефективност, както александритния, така и неодимовия лазер и ELOS (E-light) епилацията
 • Научно установената средна трайност на ефекта при диодната лазерна епилация 10-12 години
 • При диодната лазерна епилация няма почти никакво загряване на кожата
 • Няма почти никаква болка
 • Минимален риск от зачервявания и изгаряния на околните тъкани
 • По време на процедурата няма изгаряне на косъма, което не води до остра миризма, загряване на околните тъкани и опасност от изгаряне и негативни емоции
 • Няма „взривяване” на космения фоликул и няма риск кожата да изглежда, като с „разширени пори”
Недостатъци на диодната лазерната епилация:
 • В същност диодната лазерна епилация няма недостатъците на горните лазери. Единствения привиден недостатък е, че косъмът не изгаря още по време на процедурата, което понякога кара пациентите да мислят, че косъмът не е унищожен и продължава да расте. След процедурата самият косъм остава закотвен в кожата и след 15-20 дни с излющването на кожата пада.
 • Заради голямата си мощност диодния лазер не може да бъде ползван 3-4 седмици след прекомерно излагане на слънце (слънчев загар). (Препоръчваме на пациентите ни лятната им процедура да бъде изпълнена с Nd-yag лазер, също в клиника INFINITY).

Като цяло, диодните лазери се считат за универсални и най-добри за епилация на всички типове кожа. Благодарение на директния контакт на лазерната глава, космените фоликули са възможно най-близо до източника на лазерно лъчение, епидермисът се разтяга и става по-тънък, а цялата енергия на лъчението се насочва директно към клетките на фоликула. Контактното охлаждане достигащо до -5 С е проектирано така, че ефективно да отвежда топлината от повърхностните слоеве на кожата, което прави процедурата от една страна почти безболезнена и изключително комфортна за пациента, а от друга изключително ефективна, тъй като не смущава процеса на фототермолиза в дълбоките слоеве.

По-слабата болка и по-малкото загряване на кожата при диодната лазерната епилация е съществено предимство в сравнение с останалите видове, тъй като позволява да се работи с много по-висока енергия, без да има риск от увреждане на околните тъкани. Това от своя страна води до намаляване на броя процедури за постигането на оптимален ефект (препоръчват се 6-7 процедури). Контактното охлаждане не позволява моментно изгаряне на косъма по време на процедурата, което от своя страна намалява риска от изгаряния на тъканите и появата на неприятна миризма на изгорял косъм. Всички изброени предимства на диодния лазер са причина в клиника INFINITY да ползваме и да препоръчваме процедурите основно с този вид лазер.

.

TRI-ACTIVE ULTRA INTENSE ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

TRI-ACTIVE ULTRA INTENSE  – този вид лазерна система  е създадена през 2018 г. и може да се определи, като истинска революция в сферата на лазерната епилация. Това е уникален лазерен апарат, излъчващ едновременно 3-те вида лазерно лъчение на НИАДИМОВИЯ – 1064 nm., АЛЕКСАНДРИТНИЯ – 755 nm. и ДИОДНИЯ – 808 nm.  лазери. Това позволява в една процедура пациентът да се възползва от предимствата на трите вида лазери едновременно. Единствено с този лазер е възможно едновременното унищожаване на косъмчетата намиращи се на различна дълбочина, което причислява тази иновативна и високоефективна лазерна технология към „най-висок клас перманентна епилация”.

диодна лазерна епилация

Както и при диодните ни лазери, така и при ТРИ-АКТИВ УЛТРАИНТЕНС лазерната система, контактното охлаждане достигащо при този тип лазер до -8°C, ефективно отвежда топлината от повърхностните слоеве на кожата, което прави процедурата максимално безопасна, почти безболезнена и максимално ефективана. Мощното контактно охлаждане позволява оптимална фототермолиза в плитките и по-дълбоките слоеве на кожата. Така операторът на лазерната система може да работи с много по- висока енергия, без какъвто и да е риск за увреждане на тъканите. Това води до намаляване броя процедури за постигането на оптимален ефект (препоръчително 5-6 процедури). Дългогодишни медицински изследвания категорично са доказали, че перманентната епилация с ТРИ-АКТИВ УЛТРАИНТЕНЗ лазери дават най бързи и най-продължителни резултати. Това е и основната причина в клиника INFINITY да препоръчваме процедурите за перманентна епилация да се извършват  с този вид лазер.

Както беше споменато по-горе, ТРИ-АКТИВ УЛТРАИНТЕНС технологията комбинира предимствата на три вида лазера:
 • Диодният лазер или така нареченият „златен стандарт на лазерната епилация“ е с дължина на вълната 808-810 nm..Тази дължина позволява дълбоко проникване в космения фоликул, по-висока мощност и по-висок интензитет. Поради липсата на загряване на околните тъкани, вълната е безопасна за кожата и прилежащите органи. Този вид лазерна технология е приложима за всеки тип кожа и при всички зони на окосмяване, като е изключително подходящ за третиране на зони с по – прекомерно окосмяване, като крака, ръце, гръб.
 • Александритен лазер 755 nm. – тази работна дължина е подходяща за по-финни и светли косми, които не се повлияват достатъчно ефективно от другите видове лазери. Дължината прониква в по – повърхностните слоеве на кожата, което я прави подходяща за третиране на зони, като горна устна и по – деликатно окосмяване по лицето.
 • Nd-yag лазер 1064 nm. се характеризира с по – ниско усвояване на вълната от меланина, което я прави подходяща за третиране на по-тъмни кожи, дори и такива с тен (през лятото). В същото време лазерната енергия прониква в дълбочина, което прави Nd-yag лазера подходящ за работа дори за зони, като интим и подмишници. Един курс на лечение премахва между 10-30% от космите в третираната зона. Това се дължи на факта, че ефективното обезкосмяване е възможно само върху космите, които са в етап на активен растеж, наречен „анаген”.
обезкосмяване на триъгълника

Благодарение нa мощна система за охлаждане достигаща температури под -8 С и голяма площ на главата генерираща лазерните лъчи, процедурата с ТРИ-АКТИВ УЛТРАИНТЕНС лазер е бърза, сравнително безболезнена, а рискът от термични увреждания на кожата е сведен до минимум. За постигане на добър ефект се препоръчва курс от 6-8 процедури. Отделните процедури се извършват в промежутък от 30 – 45 дни. След този курс, при стрикно спазване на времевия промежутък между отделните процедури и при нормален хормонален фон, може да се очаква перманентна епилация в рамките на 90-100%. В последствие, след достигане на желания ефект се препоръчва извършването на 1 поддържаща процедура веднъж годишно, тъй като под влияние на хормоните и благодарение на регенериращата способност на космения фоликул и/или активиране на „спящите“ фоликули, растежът на космите може частично да бъде възобновен.

.

Колко процедури са необходими за постигане на „пълна епилация”

Броят процедури за постигане на „пълна епилация” и интервалите между тях са строго индивидуални и зависят основно от вида лазер (дали е ниадимов, александритен или диоден), от зоните на епилация, от фактори свързани с генетиката (цвят и структура на косъмчетата, цвят на кожата), кръвоснабдяване, хормонален фон, продължителността на жизнения цикъл на косъмчетата и др. Повече информация за броя процедури ще прочетете по-горе при видовете лазери полвани за лазерна епилация.

Интервалите между процедурите също са различни и зависят основно от зоната, която ще бъде подложена на лазерна епилация или фотоепилация. Базирайки се на таблицата на Ричардс-Мерхаг, експертите съветват следния усреднен брой процедури и интервали между тях :

 • зона лице: 8-10 процедури с интервал 4-5 седмици
 • зона подмишници: 5-6 процедури с интервал 5-7 седмици
 • зона ръце: 6-8 процедури с интервал 4-6 седмици
 • зона корем: 6-8 процедури с интервал 5-7 седмици
 • зона гръб: 6-8 процедури с интервал 5-7 седмици
 • зона бикини (интим): 6-8 процедури с интервал 4-6 седмици
 • зона крака: 6-8 процедури с интервал 5-7 седмици

*Още веднъж следва да се подчертае, че гореописаните данни са усреднен брой процедури, като при отделните видове лазери броят варира. (виж видове лазери).

таблица Ричард - Мерхаг

Специалистите по епилация напомнят, че е невъзможно гарантирането на ефекта за цял живот, дори след като към момента е постигната пълна епилация, тъй като е невъзможно да се предскаже каква ще е индивидуалната реакция на ендокринната система, както и какви ще са промените в хормоналния баланс. Тези два фактора биха могли в бъдеще да доведат до нов растеж на косъмчета. Една от основните причини за „хормонален шок” е периодът на менопаузата, когато хормоналният баланс се нарушава. Ето защо специалистите съветват след извършения пълен курс процедури, в последствие веднъж годишно да се извършва поддържаща лазерна процедура.

.

ФОТОЕПИЛАЦИЯ

видове, предимства и недостатъци

IPL (интензивна пулсираща светлина) е позната в България под името ФОТОЕПИЛАЦИЯ, която се дели на два подвида:

.

IPL ФОТОЕПИЛАЦИЯ (intense pulsed light)

IPL фотоепилацията е сравнително стар метод, който датира от началото на 90-те години. Този метод на перманентна епилация има редица недостатъци, като по-силен болков дискомфорт, повишен риск от термично увреждане на кожата и сравнително малка трайност на ефекта – от 6 месеца до 2 години, което го причислява към  “нисък клас перманентна епилация”.  Може би поради незнание на недостатъците и рисковете, както и заради по-ниските цени, този вид фотоепилация е често ползван в България (над 50%).

IPL фотоепилация

IPL – Фотоепилацията (intense pulsed light) е най-старият метод за перманентна епилация. Този метод има своите предимства, но за съжаление и множество недостатъци в сравнение с по-модерните методи, като E-light (ELOS) фотоепилацията или лазерната епилация. При създаването на IPL- Фотоепилацията е било целяно премахването на нежеланото окосмяване по тялото за по-дълго време. Методът се базира на увреждане на космените фоликули със специална „криптон” лампа. Широко-спектърната светлина се абсорбира от меланина в косъма, което води до загряването на зоната до 80°С, последвана от фототермолиза (смърт на космения фоликул). Още след 3-4 процедури окосмяването намалява с до 25-30%, а останалите косми стават тънки, светли и почти невидими.

IPL- Фотоепилацията е сравнително болезнен метод (друг недостатък), което налага ползването на специален охлаждащ гел и работа с по-ниска енергия. Ефектът от този вид перманентна епилация е сравнително кратък (6 месеца – 2 години), като в последствие се налага да се извършват повторни поддържащи процедури (2-3 пъти годишно). За постигането на добър ефект се изискват най-малко 10-12 начални процедури, като отделните процедури се извършват веднъж месечно. Друг недостатък на IPL – фотоепилацията е, че методът не действа върху побеляла и руса коса.

Всички тези недостатъци на първия и най-стар метод за перманентна епилация причисляват IPL – фотоепилацията към “нисък клас перманентна епилация”Може би поради незнание на недостатъците и рисковете, както и заради по-ниските цени, този вид фотоепилация е най-често ползвания вид в България (над 50%).

Предимствата на IPL фотоепилацията са:
 • ниска цена
 • видими резултати още след първите процедури
 • елиминиране на инфекции по кожата по време на процедурата
 • подмладяващ ефект на кожата
 • елиминиране на подкожни косъмчета

.

ELOS (E-light) ФОТОЕПИЛАЦИЯ

ELOS (E-light) фотоепилацията е по-модерен метод от класическата IPL фотоепилация. Той датира от началото на 2000-ната година и съчетава в себе си „Intense Pulsed Light“, „Radio Freqency“ и система за контактно охлаждане. ELOS (E-light) фотоепилацията има по-малко недостатъци в сравнение с класическата IPL фотоепилация.  При ELOS (E-light) фотоепилацията процедурите са по-безболезнени, има по-малък риск от термично увреждане на кожата и по-дълга трайност на ефекта (2-3 години), което го причислява към “среден клас перманентна епилация”.

среден клас перманентна епилация

Технологията наречена „електро – оптично съвместяване“ е позната в България като „ЕЛОС” или “E-light” фотоепилация. Тя е била разработена и патентована през 1999 г. и се базира на комбинацията на два вида енергии – светлинна (IPL) и електромагнитна (RF). Тази комбинация позволява термичното въздействие върху слоевете на кожата да става не само отвън навътре (както е при класическата IPL фотоепилация), но и отвътре навън. Проникващата в дълбочина RF-електромагнитна енергия се трансформира в топлинна енергия и така „допълнително заагрява“ космения фоликул. Това „допълнително загряване“ спомага за по-лесно и бързо термично увреждане на космения фоликул (фототермолиза), като намалява риска от изгаряния на повърхностния слой на кожата (епидермиса). Допълнителна охлаждаща система, прави процедурата по-комфортна за пациентите.

Важно е да се знае, че „ЕЛОС” известна също така, като „E-light”- епилация е усъвършенстван вид фотоепилация и няма нищо общо с лазерната епилация. Независимо от това, през последните години в България масово се прави опит „ЕЛОС” или “E-light” фотоепилацията да бъде представяна, като вид лазерна епилация, което е невярно и представлява заблуда на пациента с цел да се вземе по-висока цена за по-ниско струваща услуга. „ЕЛОС” технологията в сравнение с класическата IPL фотоепилация, позволява процедурата да бъде извършена по-ефективно и по-безопасно със сравнително по-дълготраен ефект (2-3 години). В последствие е необходимо да се правят поддържащи процедури на всеки 6 месеца (т.е. два пъти годишно). Затова „ЕЛОС”(E-light) епилацията се причислява към „среден клас перманентна епилация“.

Една процедура премахва между 10-30% от космите в третираната зона. Това се дължи на факта, че ефективното обезкосмяване е възможно само върху космите, които са в етап на активен растеж наречен „анаген”.

Благодарение нa мощна система за охлаждане и голяма площ на апликатора (сапфирен кристал), процедурата е бърза, с по-малък болков дискомфорт, по-малък риск от термично увреждане и депигментация на кожата. За постигане на добър ефект се препоръчва курс  от 8 -10 процедури (при липса на хормонален дисбаланс), като отделните процедури в зависимост от третираната зона се извършват в промежутък от 25 – 40 дни. След курса от необходимото количество процедури може да очакваме между 90-100% перманентна епилация при хората с тъмно окосмяване и 70-80% при тези със светлото окосмяване. След курса от необходимото количество процедури е необходимо всяка година да се правят по 2 поддържащи процедури (по една на всеки 6 месеца), тъй като поради регенерирането на клетките на термично увредения космен фоликул и/или заради активиране на „спящите“ фоликули, растежът на космите може частично да бъде възобновен.

Противопоказания за процедурата са:
 • наличие на пейсмейкър
 • алергия към светлина и / или към слънцето
 • бременност и кърмене
 • рак
 • тежки заболявания на вътрешните органи, диабет
 • обострена екзема или псориазис
 • възпалителни процеси в зоната на епилацията
 • епилепсия, системен лупус еритематозус, порфирия
 • отслабване на имунната система в резултат на някои заболявания или приложение на лекарства, които имат силно влияние върху имунната система
 • нарушения в кръвосъсирването (при риск от повишено кървене), лекарства влияещи съсирването на кръвта
Предимства на ELOS (E-Light) фотоепилацията спрямо IPL фотоепилацията:
 • по-малък риск от изгаряния и депигментация на кожата
 • процедурата е по-бърза и по-комфортна от касическата IPL фотоепилация
 • за постигането на добър ефект са нужни приблизително с 30% по-малко процедури от тези при класическaта IPL-фотоепилация
 • може да се излагате на прекомерно слънце (плаж)  три седмици преди и след процедурата
 • частично премахва светли косми
Предимства на ELOS фотоепилация

.

Предимства и противопоказания на перманентната епилация (лазерна и фотоепилация)

Перманентната епилация е ефективен, радикален, бърз и нежен за кожата метод за трайно премахване на нежеланото окосмяване! Почти завинаги! Тя е подходяща за жени и мъже, при по-модерните технологии тя е безболезнена и премахва нежеланото окосмяване толкова, че да се налага да поддържате резултата на третираната зона едва веднъж годишно.Посетете ни в клиника INFINITY и научете всичко за видовете фотоепилация и лазерна епилация и начина им на действие.

перманентна епилация
Противопоказания при перманентната епилация:
 • инфекциозни заболявания на кожата (херпес, пиодерма)
 • кожни заболявания
 • рак
 • диабет и декомпенсирана
 • идиосинкратичност процедури
 • руса или сива коса
 • бременност, лактация (кърмене)
 • тенденцията към образуване на келоиди белези
 • прилагане на процедури лазерна епилация са забранени до навършване на пубертета
 • за лица под 18 год. възраст се изисква декларация за съгласие подписана от  родителите
Предимства на перманентната епилация:
 • перманентната епилация не нарушава целостта на кожата
 • висока ефективност и безвредност на процедурата
 • не остават белези и дразнене
 • незабавно отстраняване на космите
 • висок комфорт на процедурата
 • голяма безопасност
 • епилацията с Nd-yag лазер може да се направи по всяко време на годината

.

Често допускани грешки след лазерна епилация и фотоепилация

Искате кожата Ви завинаги да е гладка, поради което вероятно вече сте се подложили на няколко процедури лазерна епилация или фотоепилация. Но за да постигнете желания от вас ефект, ще трябва да спазвате определени правила. Неспазването им ще доведе до лоши крайни резултати и разочерование от самата процедура. Какви грешки се допускат най-често?

диодна епилация
1. Неспазване на интервала между отделните процедури

Както вече разбрахте от написаното по-горе, косменият фоликул е фото-чувствителен и податлив на фототермолиза (термично унищожение) единствено в активната си фаза „анаген”. В тази фаза поглъщането на енергията на лазерното лъчение е оптимално и води до необходимото загряване на косъмчетата и последващо унищожаване на техните фоликули. Към конкретен момент на лазерната процедура в „анагенна” фаза са едва 20% от всички косми. Това е и причината, защо тъй-желаният ефект на трайна епилация не би могъл да се постигне само с 1-2 лазерни процедури. В зависимост от третираната с лазер зона, интервалът между отделните процедури варира между 25 и 50 дни. Неспазването на строго-определения от терапевта интервал води до изпускането на цяла фаза от цикъла на растежа на косама, което автоматично влошава очаквания резултат и увеличава количеството на необходимите лазерни процедури. Ето защо индивидуално определеният за Вас интервал трябва строго да се спазва!

лазерна процедура
2. Употреба на кола маска или електрически депилатор

По време на курса от процедури лазерна епилация, не трябва да премахвате космите си изкубвайки ги от космения фоликул. Ето защо депилацията с „кола маска” и „електрически депилатор” е строго забранена. Препоръчително е още месец преди началото на лазерните процедури и между самите процедури косъмчетата да бъдат бръснати.

обезкосмяване с кола маска
3. Използвайте пилинги, скрабове и масажни четки

Повреме на лазерните процедури ще трябва да забравите и за използването на пилинги, скрабове, ексфолеращи ръкавици и масажни четки. Нежната кожа изисква щадяща и деликатна грижа. За хигиена на кожата ползвайте хидрофилни масла и душ-гелове.

противопоказания при лазерна епилация
4. Слънчеви бани и солариум

Избягвайте излагането на третираната с лазер зона на прякомерна слънчева светлина и солариум поне 15-тина дни преди и след процедурата „лазерна епилация”. Повишеният меланин в кожата намалява ефективността на лазерните процедури и води до по-вискок болков дискомфорт по време на процедурата. При излагане на слънце ползвайте слънцезащитни кремове с висок фактор.

солариум
5. SPA процедури, басейни, сауна

Експертите съветват поне 24 часа след лазерната процедура :

 • да не ползвате гореща вана
 • да не плувате в басейни, тъй като хлорът във водата силно дразни деликатната Ви кожа 
 • Поради риск от инфекции, прегряване и изгаряния, ползването на сауна също е забранено
spa процедури

.

ЦЕНИ ЗА ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ И ФОТОЕПИЛАЦИЯ

.

ДИОДНА ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

Диодна епилация - зони на главата
Диодна епилация - зони на тялото
Диодна епилация - зони ръце и крака

.

TRI-ACTIVE ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

tri active ultra intense епилация зони на главата
tri active ultra intense епилация зони на тялото
tri active ultra intense епилация зони ръце и крака

.

E-light „ELOS“ ФОТОЕПИЛАЦИЯ

.

Основни правила при лазерната епилация

Лазерната епилация ви помага да се отървете от нежеланото окосмяване по тялото. Процедурата трябва да бъде не само ефективна, но и безопасна. Ето защо, преди да пристъпите към лазерната епилация, трябва да се запознаете с редица нещата които не трябва да правите след лазерната процедура.

Процедурата „лазерна епилация” е изключително практична, тъй като след нея не се изисква специфична грижа за кожата, но има редица неща които следва да бъдат спазвани за да не се стигне до негативни последици.

.

Какво НЕ трябва да правим след процедурата „лазерна епилация”:

 1. Избягвайте излагането на третираната с лазер зона на прякомерна слънчева светлина поне 15-тина дни преди и след процедурата „лазерна епилация”. Повишеният меланин в кожата намалява ефективността на лазерните процедури и води до по-вискок болков дискомфорт по време на процедурата. При излагане на слънце ползвайте слънцезащитни кремове с висок фактор (фактор 50). Интервалът между процедурите следва да бъде средно 25-40 дни. Ето защо е препоръчително лазерната епилация да се провежда през пролетта, есента, зимата или 20-тина дни преди излагане на слънце (море) и 20-тина дни след това.
 2. Избягвайте напълно излагането на третираната с лазер зона на солариум. Комбинацията от ултравиолетовото лъчение и лазерното лъчение могат да доведат до термични увреждания на кожата. Ето защо е препоръчително посещенията в солариум да се подновят едва след завършване на курса от лазерни процедури.
 3. Къпане – в деня на процедурата с лазер не трябва да вземате вана или душ. В рамките на три дни след лазерната епилация трябва да избягвате попиването на водата след къпане в третираната с лазер зона да става с кърпа. Оставете кожата просто да изсъхне сама.
 4. По време на лазерните процедури ще трябва да забравите и за използването на пилинги, скрабове, ексфолеращи ръкавици и масажни четки. Нежната кожа изисква щадяща и деликатна грижа. За хигиена на кожата ползвайте хидрофилни масла и душ-гелове.
 5. Поне 24-72 часа след лазерната процедура не следва да посещавате басейн, тъй като хлорът във водата силно дразни третираната с лазер кожа.
 6. Поради риск от инфекции, прегряване и изгаряния, ползването на сауна в рамките на 24-72 часа след лазерната процедура също е забранено.
 7. По време на курса от процедури лазерна епилация, не трябва да премахвате космите си изкубвайки ги от космения фоликул. Ето защо депилацията с „кола маска” и „електрически депилатор” е строго забранена. Препоръчително е още месец преди началото на лазерните процедури и между самите процедури косъмчетата да бъдат бръснати.
 8. Поне 12 часа след процедурата се забранява третирането на кожата с продукти на алкохолна основа. За успокоение на кожата ползвайте леки, овлажняващи кремове.
 9. Поне 5 дни след процедурата с лазер не се препоръчва масаж в зоната на епилация.

След лазерна епилация може да изпитвате известен дискомфорт и подуване в третираната зона. Тези ефекти отшумяват сами не по-късно от 72 часа след процедурата. За да не изпитвате дискомфорт, през този период можете да използвате специални, препоръчани Ви от лекар кремове.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

.

Оценете ни!
[Общо: 14 Средно: 4.9]

Последни публикации

резултатът от процедурата мезотерапия

Какъв е резултатът от процедурата мезотерапия?

Резултатът от процедурата мезотерапия зависи от коктейла полезни минерали и аминокиселини, които се инжектират в дермата С помощта на процедурата мезотерапия можете да решите проблеми като суха кожа, фини бръчки, пигментация, розацея, понижен тонус на кожата, акне, тъмни кръгове под очите, лунички, признаци на гравитационно и фотостареене, сивеещ тен, разширени пори и др. За разлика от много други методи, резултатът от процедурата мезотерапия  има почти моментален ефект. Ако сте се подложили на процедурата сутрин, още […]

Вижте повече
мезотерапия за лице

Какво е мезотерапия за лице?

Мезотерапия  за лице или както я наричат още бъдещето на козметологията е процедура, която може да запази красотата и здравето за дълго време Мезотерапията е революция в козметологията. Една процедура мезотерапия за лице може да даде по-изразен ефект, отколкото един месец използване на най-добрия крем. Как действа мезотерапията, какви проблеми може да реши, има ли процедурата противопоказания и какъв резултат можете да очаквате? Ще Ви разкажем, каквото Ви е нужно да знаете, за да се […]

Вижте повече
Подмладяване

Подмладяването е напълно възможно – Част 2

Към Част 1 Фотоподмладяването е удобна, неинвазивна процедура за подмладяване В началото на процедурата подмладяване кожата се почиства старателно. Слагат се предпазни очила.Съществува система за охлаждане на кожата, която е вградена в оборудването. С нея се елиминира необходимостта от гелове за охлаждане на кожата. Лекият апликатор се притиска към кожата, прилага се кратък лазерен импулс и в този момент се усеща краткотраен ефект на топлина. Той обикновено се възприема от пациентите като безболезнено, леко изтръпване. […]

Вижте повече

Споделете ни в:

Най-търсени услуги: